Hur stärker jag kroppens förmåga att åldras med god hälsa?

Idag tänkte jag gå lite djupare in i en detalj som har en stor inverkan på vårt åldrande och framför allt vår allmänna hälso-funktion vid åldrandet.

Vad är Glutation?
Vad är Glutation? – Glutation är kroppens mest kraftfulla antioxitant. Maten du äter kan bidra till att öka dina glutationnivåer eftersom viss mängd glutation finns i nästan alla frukter och grönsaker.

Hur kan jag göra NADPH (Nikotinamid-adenin-dinukleotidfosfat) och öka glutation.

  1. Vad är glutation: – Glutation är kroppens mest kraftfulla antioxidant och finns i varje cell och skyddar kroppen från inflammation, gifter och sjukdomsalstrande organismer. När kroppen inte producerar tillräckligt med glutation, blir normala hälsosamma funktioner och immunförsvaret kritiskt nedsatt.  Ref. (1)
  2. brainGlutation optimerar ditt nervsystem: – Glutation kan bidra till att förbättra din hjärnfunktion, långtidsminne och skydda mot kognitiv försämring. Glutation motverkar gifters inflammatoriska effekter i hjärnan. Det finns även studier som visar att upprätthållna glutation nivåer förknippas med ett friskare åldrande (2).
  3. anti-aging-benefits-of-glutathioneAndra studier tyder på att det degenerativa åldrandet förknippas med oxidativ stress, vilket kan vara ett tecken på att glutation nivåerna är uttömda (3) (4)
  4. why-glutathioneGlutation avgiftar kroppen: – Kroppen behöver glutation för att att binda och avlägsna gifter från alla vävnader. Om du inte har tillräckligt med glutation, kan gifter ackumuleras i kroppen. Några av de bästa studierna som visar på att glutation har kraftfulla avgiftande effekter kommer från läkemedelsforskningen. Paracetamolförgiftning är en av de vanligaste läkemedelsrelaterade problemen i utvecklade länder. Paracetamol tär på de mitokondriella glutation nivåerna, vilket gör dem mer sårbara för oxidativ stress (5). Inom sjukvården ges byggstenar för glutation med antioxidanten acetylcystein till människor som har ätit för mycket paracetamol för att öka leverns nivåer av glutation och därmed skydda dem från leverskador (6) (7). Detta beror på att glutation är ett av de mest kraftfulla avgiftande ämnena.
  5. Glutation gynnar kardiovaskulär (hjärtat och blodkärlen) hälsa: – Studier har visat att låga glutation nivåer är associerade med en ökad risk för en svag kardiovaskulär hälsa (8). Personer med höga triglycerider (Omega 6) har vanligen lägre glutationsnivåer (9). När blodceller från människor med komprometterade (dåliga) artärer odlas med glutation, blir de mindre benägna att hålla ihop. Inne i kroppen, vilket innebär att cellerna skulle vara mindre benägna att orsaka blodproppar (10) (11)
  6. Glutation skyddar din tarm: – Forskning har visat att glutation tillskott kan bidra till att förbättra tarmhälsan genom att minska oxidativ stress. Detta kan bidra till att främja matsmältningen och tarmfunktionen (12 (13) (14). Viss forskning tyder även på att glutation kan bidra till att stödja tarmfunktionen i människor som är glutenintoleranta (15).
  7. Glutation bekämpar infektioner: – Studier har visat att glutation tillskott kan bidra till att förbättra kroppens immunförsvar genom att minska oxidative stress i immunsystemets celler (16) (17). Din kropp behöver ett starkt immunförsvar för att bekämpa infektioner, och en god kontroll över sitt immunförsvar så att det inte överreagerar.
  8. importancia-glutationGlutation hjälper till att skydda kroppen mot giftiga tungmetaller: – Tungmetaller som kvicksilver skadar celler. Tungmetaller kan finnas i till exempel hushållsartiklar, läkemedel,vaccin och livsmedel (viss fisk). Glutation har visats kunna hjälpa kroppen att bli av med kvicksilver, kadmium och arsenik på åtminstone två sätt: det ökar cellernas förmåga att motstå de giftiga effekterna av tungmetallerna samt hjälper kroppen att utsöndra dem (18) (19). Den mänskliga kroppen är inte särskilt bra på att bli av med giftiga tungmetaller, vilket leder till att de lätt lagras i kroppen och påverkar vår prestation.
  9. liverGlutation skyddar kroppen från alkoholskador: – Ibland har du förmodligen medvetet utsatt dig för vissa gifter, som exempelvis alkohol. Det är inte fel med en drink då och då, men långvarig alkoholkonsumtion är inte bra för kroppen. Alkohol tär nämligen på kroppens glutationsnivåer, vilket kan göra dina celler mer mottagliga för oxidativ stress (20).
  10. max-cartulina-de-enfermedades-por-bajos-niveles-de-glutationGlutation främjar ett hälsosamt åldrande: – Inflammation är kopplade till åldrande, vilket kan vara anledningen till att människor med höga glutationsnivåer tenderar att leva längre än de med låga nivåer (21). Viss forskning tyder på att skador på cellens energikraftverk, mitokondrierna, är en viktig faktor i åldrandet. Din kropp behöver glutation för att skydda dina mitokondrier och när du inte har tillräckligt, kan de skadas. Detta gäller speciellt leverceller, eftersom när mitokondrierna har låga glutationsnivåer är levern känsligare för gifter (22).
  11. Mat som stärker kroppens Glutation
    Mat som stärker kroppens Glutation

    Vår kropp är en stor och kontinuerlig kemisk reaktion. Den kräver tillräckliga mängder av många olika sorters näringsämnen som bränsle för dessa reaktioner. Tillskott är bra för att fixa brister och ge extra stöd. Men nyckeln till vår hälsa är beroende av en bra bas med livsstilsfaktorer som näringsrika livsmedel och naturligt oraffinerat havssalt. Oraffinerat havssalt innehåller 92 olika mineraler och spårämnen i perfekt balans för vår kroppsfunktion, även Jod finns naturligt med. Jämför detta med vanligt raffinerat bordssalt som endast har 6 mineraler inkl, klumpförebyggande medel som jag tidigare skrivit om. Samma sak med naturligt råsocker och framför allt Muscovadosocker där den s.k. melassen (mörk näringsrik sirap) fortfarande finns med därav den brunsvarta färgen.

 

Referenser

1) A critical role of glutathione in determining apoptosis sensitivity and resistance in leukemia cells. Friesen C, Kiess Y, Debatin KM. Cell Death Differ. 2004 Jul;11 Suppl 1:S73-85.

2) Gender differences in glutathione metabolism in Alzheimer’s disease. Liu H, Harrell LE, Shenvi S, Hagen T, Liu RM. J Neurosci Res. 2005 Mar 15;79(6):861-7.

3) Molecular bases of the treatment of Alzheimer’s disease with antioxidants: prevention of oxidative stress. Viña J, Lloret A, Ortí R, Alonso D. Mol Aspects Med. 2004 Feb-Apr;25(1-2):117-23

4) Role of glutathione in intracellular amyloid-alpha precursor protein/carboxy-terminal fragment aggregation and associated cytotoxicity. Woltjer RL, Nghiem W, Maezawa I, Milatovic D, Vaisar T, Montine KS, Montine TJ. J Neurochem. 2005 May;93(4):1047-56.

5) Effect of acetaminophen administration on hepatic glutathione compartmentation and mitochondrial energy metabolism in the rat. Vendemiale G, Grattagliano I, Altomare E, Turturro N, Guerrieri F. Biochem Pharmacol. 1996 Oct 25;52(8):1147-54.

6) When acetaminophen use becomes toxic. Treating acute accidental and intentional overdose. Salgia AD, Kosnik SD. Postgrad Med. 1999 Apr;105(4):81-4, 87, 90.

7) Analgesics and glutathione. Lauterburg BH. Am J Ther. 2002 May-Jun;9(3):225-33. Review.

8) Nutritional regulation of glutathione in stroke. Paterson PG, Juurlink BH. Neurotox Res. 1999 Dec;1(2):99-112.

9) Low blood glutathione levels in acute myocardial infarction. Kharb S. Indian J Med Sci. 2003 Aug;57(8):335-7.

10) Glutathione (GSH) improved haemostatic and haemorheological parameters in atherosclerotic subjects. Coppola L, Grassia A, Giunta R, Verrazzo G, Cava B, Tirelli A, D’Onofrio F. Drugs Exp Clin Res. 1992;18(11-12):493-8.

11) Intracoronary infusion of reduced glutathione improves endothelial vasomotor response to acetylcholine in human coronary circulation. Kugiyama K, Ohgushi M, Motoyama T, Hirashima O, Soejima H, Misumi K, Yoshimura M, Ogawa H, Sugiyama S, Yasue H. Circulation. 1998 Jun 16;97(23):2299-301.

12) Impairment of intestinal glutathione synthesis in patients with inflammatory bowel disease. Sido B, Hack V, Hochlehnert A, Lipps H, Herfarth C, Dröge W. Gut. 1998 Apr;42(4):485-92.

13) Redox state and O2*- production in neutrophils of Crohn’s disease patients. Biagioni C, Favilli F, Catarzi S, Marcucci T, Fazi M, Tonelli F, Vincenzini MT, Iantomasi T. Exp Biol Med (Maywood). 2006 Feb;231(2):186-95.

14) Glutathione metabolism in Crohn’s disease. Iantomasi T, Marraccini P, Favilli F, Vincenzini MT, Ferretti P, Tonelli F. Biochem Med Metab Biol. 1994 Dec;53(2):87-91

15) Antioxidant status and lipid peroxidation in small intestinal mucosa of children with celiac disease. Stojiljković V, Todorović A, Pejić S, Kasapović J, Saicić ZS, Radlović N, Pajović SB. Clin Biochem. 2009 Sep;42(13-14):1431-7. doi: 10.1016/j.clinbiochem.2009.06.009. Epub 2009 Jun 25.

16) Competition for glutathione precursors between the immune system and the skeletal muscle: pathogenesis of chronic fatigue syndrome. Bounous G, Molson J. Med Hypotheses. 1999 Oct;53(4):347-9.

17) Chronic fatigue syndrome: oxidative stress and dietary modifications. Logan AC, Wong C. Altern Med Rev. 2001 Oct;6(5):450-9. Review.

18) Mercury toxicity and antioxidants: Part 1: role of glutathione and alpha-lipoic acid in the treatment of mercury toxicity. Patrick L. Altern Med Rev. 2002 Dec;7(6):456-71. Review.

19) The protective effects of glutathione against methylmercury cytotoxicity. Kromidas L, Trombetta LD, Jamall IS. Toxicol Lett. 1990 Mar;51(1):67-80.

20) The alcoholic lung: epidemiology, pathophysiology, and potential therapies. Joshi PC, Guidot DM. Am J Physiol Lung Cell Mol Physiol. 2007 Apr;292(4):L813-23. Epub 2007 Jan 12. Review.

21) High blood glutathione levels accompany excellent physical and mental health in women ages 60 to 103 years. Lang CA, Mills BJ, Lang HL, Liu MC, Usui WM, Richie J Jr, Mastropaolo W, Murrell SA. J Lab Clin Med. 2002 Dec;140(6):413-7.

22) Hepatic mitochondrial glutathione: transport and role in disease and toxicity. Fernandez-Checa JC, Kaplowitz N. Toxicol Appl Pharmacol. 2005 May 1;204(3):263-73. Review.

Lämna en kommentar