Allergi och överkänslighet

Begreppet allergi hör ihop med allergen, det vill säga vi kan bli allergiska mot allergen och vi kan lära oss att tåla allergen.
Motsvarar allergenet till exempel en pneumokockbakterie (som kan orsaka lunginflammation) och immunförsvaret reagerar på denna kallas det för normalt immunsvar trots att immunförsvaret reagerar på samma sätt som vid allergi. Allergen är alltid kopplat till arvsmassa, det vill säga något som lever och kan växa till och föröka sig. Om det däremot rör sig om något kemiskt ämne kallas det inte allergi utan överkänslighet.

immune

Astma är ett ”kroniskt” inflammatoriskt tillstånd i luftrören till följd av allergi mot ett eller flera allergen eller överkänslighet mot något kemiskt ämne.

Allergi är något vi själva skapar varje dag i framförallt västvärlden, och det grundläggs för det mesta vid förlossningen när det nyfödda barnet exponeras i alltför liten grad av naturliga allergener. Man kan tänka sig att jämföra allergenförekomsten på BB och senare exempelvis klappa en katt. Om katt inte finns representerat vid födelsen eller i en alltför låg halt, blir ju ökningen av kattallergen extrem och katten kan trigga en kattallergi – man blir helt enkelt allergisk mot katt när immunförsvaret betraktar ökningen av kattallergen nästan som en invasion eller ett hot ungefär på samma sätt som en plötslig tillväxt av bakterier i ett sår.

Allergener, som kan ge upphov till allergier, vilka kommer från växter och djur innebär normalt att vi får en naturlig vaccination och deras närvaro medför ett naturligt sätt för vårt immunförsvar att läsa av vår miljö, den som man troligtvis ska vistas i under resten av livet. Detta sker omedelbart när vi föds och alla ämnen som finns närvarande påverkar oss.

Immunförsvaret ser på olika allergen som olika arter med reproduktionsförmåga, det vill säga om någon är allergisk mot exempelvis björk tror immunförsvaret att en ny björk genast kommer att växa upp i ögat eller i näsan och slår därför till med full kraft mot detta allergen genom att vi nyser, blir tårögda och svullnar upp när immuncellerna vandrar fram till de ställen där allergenet landat. Detsamma gäller för djurallergen, att immuncellerna kan få för sig att exempelvis en ny katt skulle växa upp inuti oss.

Om man är en allergisk förälder är det därför ännu viktigare att tillgodose behovet av en naturlig vaccination som exempelvis allergenfilten AstMate.com. I vår urbaniserade värld där vi lämnat vår ursprungliga miljö mitt i naturen, bör alla få bli exponerade för allergener så tidigt som möjligt, istället för att ”chansa” utan allergener som vi gör idag.

Ha dock förtröstan – det går att bli kvitt allergi genom hyposensibilisering, det vill säga injicera allergenet, äta det eller konfrontera huden (dendritiska celler – AstMate.com) det man inte tål i små doser under lång tid och till slut lär sig kroppen tåla det.

Men det är med immunförsvaret precis som med språket – lättast har vi att lära i början.

Se även: Vid 3 års ålder har barn utvecklat sitt immunförsvar i balans, enl. allergen hypotesen.

Annonser

En reaktion till “Allergi och överkänslighet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s