Camelina olja, den bästa oljan av alla!

Hej all ni som läser denna blogg. Idag var jag och besökte en workshop om hållbar och ekologisk mat. Bland alla utställare fann jag många bra saker varav två saker som gav mig extra stor glädje.

Camelina oljan, en helsvensk olja som pressas från de små, men mycket gods Camelina-fröna som numera odlas utanför Nyköping, och pressas till en ren olja. Den smakar lätt nötaktig men har god smak som tilltalar mer än rapsoljans nötaktiga smak som i oraffinerat tillstånd kan upplevas för påträngande. Men hos Camelina oljan förstärker den enbart smaken av det som stekt eller värms i oljan.

Oljans mest unika egenskaper är att den har dubbelt så mycket omega3 som omega6. Samt mycket hög E-vitamin nivå vilket skyddar den normalt mycket känsliga Omega3 (som normalt, förstörs vid temperaturer över 72 grader celsius) från att inte påverkas negativt förrän över 245 grader celsius.  Detta gör denna olja unik då vi kan steka, fritera och värma oljan utan att de livsnödvändiga fleromättade fetterna som omega6 och framför allt omega3 inte blir förstörda. Denna olja bidrar därför till att balansera upp den obalans mellan dessa fettsyror, som de allra flesta i dagens samhälle bär på, och som ger ökade risker på ett otal olika sjukdomstillstånd.

Så utan att vara försäljare för denna oljan, men med ett öppet hjärta att upplysa om något som är bra att äta. Vill jag starkt rekommendera denna oljan eller dess fröer, både till mat och bakning samt i sallader mm.

Ps. Rostar du fröna i ugn eller stekpannan till lätt gyllenbruna så får du en underbar smakupplevelse i både bröd och sallader samt färsrätter eller vegobiffar. Ds

 

Lycka Till!

Pierre

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s