Recept

Får i kål med kokt potatis, gelé
Får i kål med kokt potatis, gelé

Dagens tips på middag: Får i kål, men kokt potatis

Idag vill jag ge min familj en maträtt som förr ansågs tillhöra den svenska husmanskosten: Får i kål med kokt potatis. Rätten är säsonganpassad och har en underbar smak. Den är  dessutom super enkel att göra även om det kan ta lite tid, drygt en timme i koktid.

Denna rätt är nyttig på flera sätt. Får/Lamm går oftast ute och betar fritt vilket innebär att köttet ha en bra närinsgbalans. Ca 17% fett varav ca 1.5% omega 3, till skillnad från kokött som föds upp på kraftfoder, som har ca 22% fett och nästan inget omega 3. Kål som jag redan nämnt i förra veckans blog bland det nyttigaste man kan äta. till det serveras lokal producerad ekologisk potatis med skal. Fibrerna i skalet förvandlar potatisen till långsamma kolhydrater. Rätten innehåller heller inget gluten eller laktos.

Så här gjorde jag för min familj 4,5 person:

 • 1 kg lamm med ben, revbenet använde jag.
 • 1 kg vitkål, ekologisk, tärnad i 2 cm stora skivor
 • 2 L vatten
 • 1 msk havssalt
 • 1 tsk svartpeppar hel
 • 1 tsk kryddpeppar hel
 • 4 st lagerblad
 • 1 kg potatis, ekologisk
 1. Först kryddade jag köttet med havssalt och peppar, stekte därefter köttet runt om tills det fått färg.
 2. Hacka under tiden vitkålen och brynde den i lite rapsolja i en stor kastrull tills den börjat få färg.
 3. Därefter la jag i köttet och alla kryddorna samt hällde på vattnet som fick koka i ca 1 timme. (Använder du tryckkokare går det givetvis snabbare, ca 30 minuter).
 4. Under tiden köttet kokade tvätta jag ca 1 kg Ekologisk potatis med skal, la över i en kastrull och tillsatte vatten så det precis täckte potatisen samt la i en nypa havssalt. på med locket och som sedan fick koka ca 30 minuter.
 5. Gjorde en snabbsallad av ekologisk Ruccola, Roman och Spenat, några klyftade ekologiska skogschampinjoner samt en dressing på Olivolja, (givetvis ekologisk) lime, äppelcidervinäger, havssalt och lite vitpeppar. Tog även en par klyftor vitlök som jag pressade i, skakade om och hällde över salladen.
 6. När köttet var klart tog jag upp det på skärbrädan och skar upp den i lagom bitar som jag sedan la tillbaks i kastullen med vilkålen och blandade försiktigt
 7. Stekt lamm
  Stekt lamm
 8. Serverade med lite röd vinbärsgelé

Mina barn gillar lamm, så denna rätt blev en ny hit som alla gillade. Lilla Mimmi 15 månader åt med stor aptit… Efter det att vi skurit ner köttet i småbitar. Man kan enkelt gör mos för småttingarna.

För din hälsa…

Pierre Hanell

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s